Arkiverat i kategori 'Lydnad'

Skrivet av Frida den 10 Aug 2009

Inget KM i lydnad för Smulan

Jag har bestämt mig för att skippa KM:et i lydnad med Smul och sikta på nästa år istället. Vi har ju knappt hunnit tränat någonting alls, av kända anledningar. Visst, tanken var att vi bara skulle vara med i debutklassen men man vill ju gärna gå ut på planen med känslan av “det här fixar vi”! Så Smulan får vackert vänta på sin lydnadsdebut till nästa år. Tävla kommer hon att få göra i alla fall fast i agility istället. I sista stund har mamma och jag anmält oss till tävlingen i Tidaholm BK den 6 september. Det ser vi fram emot!  Någon mer som ska dit?

Första flyttlasset till huset gick i väg i förgår! Våra kontorsgarderober fick bli de första med att flytta in. Merparten av fluffbollarnas saker har också kommit på plats. Om allt går som planerat så kommer köket nästan bli helt färdigt nu i veckan. Bara kaklet som fattas. Nu går vi in på slutspurten!

 

Skrivet av Frida den 04 Jun 2009

KM i lydnad

Jag uppdaterade just klubbens hemsida med information om årets KM i lydnad. Vi har en “debutantklass” där ekipage som inte tävlat tidigare kan ställa upp. Jag funderar faktiskt på att anmäla mig och lilla Smul…

 

Skrivet av Frida den 15 Maj 2009

Förberedelser

Smulan är häftig att träna med. Hon är så himla kvicktänkt och lättlärd! I går kväll började jag träna in “stå” inför träningen av lydnadsmomentet “Ställande under gång”. Smul sätter sig i dagsläget alltid ner när jag säger “vänta”. Efter tre klick begrep hon vad hon skulle göra för att få en godis. Hon sätter sig nästan alltid ner när hon får sin lilla godis så det syntes extra tydligt att hon förstod eftersom hon reste sig upp så fort hon svalt. Men man får vara snabb… För om jag dröjer lite så testar Smul på andra saker som kanske kan ge godis; dutta med nosen på en skåpsdörr, vifta med höger tass, stå på bakbenen, vifta med vänster tass och… ja, Ni förstår. Tålamod är inte hennes starkaste sida.

Om några timmar bär det av till klubben för att träna agility tillsammans med mamma och Dixie. Framåtsändande står högst upp på listan för Mynthas del medan Smulan kommer få koncentrera sig mer på några handlingsövningar. Båda ska också få en portion slalomträning. Som Petter Nordlien sa på förra kursen som jag gick för honom: Man kan aldrig träna för mycket på slalom! Har man ett snabbt och fungerande slalom så sparar man mycket tid. Smul är väldigt lustigt för hittills (peppar, peppar…) har hon alltid tagit rätt slalomingång på tävling men missar den oftast på träning. Lite lustigt men jag klagar inte. Bättre det än tvärtom!

 

Skrivet av Frida den 13 Maj 2009

Lydnadsfluffar

Det blev en lyckad lydnadsträning i dag där vi tränade på platsliggningen, fotposition samt hopp över hinder. Platsen fungerade bra för både Gimli och Smulan. Visst finns det småsaker att träna på men båda låg kvar bortsett från att dom vid olika tillfällen satte sig upp respektive reste sig en gång.

Efter att ha fått höra att jag smyger fram som en ninja försökte jag verkligen ha raska steg på fria följet i dag . Jag tror att det blev bättre men det är inte alltid lätt att se när man har en liten hund eftersom man ska gå rak i ryggen och titta framå. Det är ju betydligt enklare med en stor hund som man kan snegla ner mot. Emma låg på mage i gräset och filmade Smul då vi tränade fotposition. Resultatet blev ett litet filmklipp tillsammans med ett klipp från då vi tränade ett av våra säkra kort - hopp över hinder!

Lydnadsträning med Smulan from Frida Engman on Vimeo.

Efter träningen så satt vi bara och njöt av det härliga vädret. Gimli fattade plötsligt tycke för mig nu när Myntha inte fanns i närheten. Först kom han och lade sig bredvid mig och liksom pockade på uppmärksamhet. Det är jag inte van vid att få av honom! Sen fick jag både puss och en massa gos från minifluffen. Emma tog en hel bildserie på oss så jag tänkte lägga upp ett album i morgon om tiden finns. Han var verkligen för mysig!  Här kommer ett smakprov: 

Skrivet av Frida den 13 Maj 2009

Mynthas lydnadsöde

I måndags var det städning på klubben för agilitygänget. Vi var åtta tappra själar som röjde runt agilityplanen. Tyvärr missade vi att ta för- och efterbilder. Det hade varit kul att ha och jämföra med för det blev stor skillnad!

Jag velar väldigt mycket fram- och tillbaka i hur jag ska göra med Myntha och lydnaden.  Hon tycker ju det är dötrist att träna tävlingslydnad. Som jag nämnt ett antal gånger tidigare så är ju Smul av raka motsatsen och kan gå fot en hel promenad utan att jag ber om det. Jag tänker inte sticka under stolen med att det lockar att lägga ner all energi i lydnaden på henne istället. Där har jag ju en hund som älskar lydnadsmoment. Myntha skulle säkert bara bli glad om hon slapp och bara fick ägna sig åt agility istället.

Klockan 11 kommer Emma och Gimli står utanför våran dörr, redo att åka till klubben och träna på lydnadsmomenten. Det lutar åt att jag bara tar med Smulan. På fredag ska vi ta ett agilitypass med mamma och Dixie. Om mindre än en vecka bär det av till Örebro för deras två dagars tävling…  Nervöst och samtidigt himla kul! Vi är många från klubben som ska tävla då och dessutom ska hela gänget bo på samma camping.

 

Skrivet av Frida den 25 Apr 2009

Lydnad och agilityNotera vilken skillnad det är på gräset på lydnadsplanen i jämförelse mot agilityplanen. Fluffbollarna försvinner ju nästan när vi kör agility!

Gårdagens träningspass kändes bra för så väl fluffbollarna som charmtrollet. Mamma och Dixie testade på inkallning, hopp över hinder samt platsliggning. Det blev korta men lyckade pass! Smulan och Myntha fick även dom träna lite lydnad innan vi (till de fyrbentas stora lycka) traskade bort till agilityplanen. Även här fick det bli korta pass. Först tränade vi på framåtsändanden med en godisskål i slutet. 6 meter mellan hindren som bestod av tre hopphinder och en kort tunnel. Mycket nyttig träning. Det var riktigt kul att se hur Dixie sprang ifrån mamma då jag satt “i mål” och peppade henne! Taxeringen var som bortblåst!  Vi passade på att träna slalom också. Jag kan dra mig allt längre bort från Myntha nu utan att hon missar någon port. Förhoppningsvis kan jag inom kort springa förbi henne också. Smulan imponerar med att ha riktigt god fart mellan pinnarna och hon fortsätter att öka varje gång vi tar om det. På träning tar hon titt som tätt fel ingång men på tävling så gör hon alltid rätt. Lite lustigt egentligen men jag får väl vara glad att det inte är tvärtom.

Pollen är i sitt esse nu. Jag känner mig fruktansvärt trött och skulle tveklöst kunna sova bort dagarna om jag fick det.

 

Skrivet av Frida den 23 Apr 2009

Lydnadspass 1 - Myntha

 
Lydnadsträning med Myntha from Frida Engman on Vimeo.

Även Myntha fick som synes en dos tävlingslydnad i dag. Vad hon tyckte om det? Tja, hon var väl inte lika överlycklig som “syrran” precis… I Mynthas ögon finns det inget tråkigare än att gå fot och hålla i en apportbock. Ingen fart och fläkt alls juh!  Dagens träningspass kändes inte alls bra men efter att ha tittat på filmklippen så får jag lov att säga att det kändes värre än vad det var. Hade egentligen tänkt ha med när vi körde läggande under gång också men vi råkade hamna utanför kameran så det var inte så mycket att se…

Jag försöker verkligen peppa Myntha när vi tränar lydnad men det är allt annat än lätt att få fram samma arbetsglöd som hon visar upp på agilityplanen.

I morgon planerar mamma och jag att åka till klubben och träna både agility och lydnad. Jag tror bestämt att charmtrollet och hennes matte också blev lite sugna på att testa på lydnad nu när vi ska göra det.  Så i morgon kommer det troligtvis ploppa upp ett litet färgglatt lydnadsschema även för Dixie!

 

Skrivet av Frida den 23 Apr 2009

Lydnadspass 1 - Smulan


Lydnadsträning med Smulan from Frida Engman on Vimeo.

Att filma sig själv är verkligen en konst… Gårdagens tänkta lydnadspass fick bli framflyttat till i dag istället. Först ut var Smulan. Hon är så ivrig när vi tränar och jag gillar verkligen det. Hon kunde gärna fått ha liiite mer tålamod men man kan ju inte få allt…  Vi testade på fritt följ (missade att koppla henne… tanken var egentligen att vi skulle tränat linförighet), läggande under gång samt inkallning. Vill bara understryka att jag är fullt medveten om att jag sneglar ner på Smul på tok för mycket, att hon stundvis är väldigt långt fram under det fria följet mm, mm. Förhoppningsvis så kommer man att kunna se skillnaden om ett tag, när vi tränat mer . Läggandet får jag lov att säga att jag väldigt nöjd med då jag aldrig testat detta moment tidigare med Smulan. Har kommit fram till att Mynthas och Smulans färgschema i lydnadsmomenten ser väldigt lika ut:

 • Platsliggande - Grönt
 • Tandvisning - Grönt
 • Linförighet - Gult
 • Läggande - Gult
 • Inkallning - Grönt
 • Ställande - Rött
 • Apportering - Gult
 • Hopp över hinder - Grönt (sist vi testade i alla fall)

Glöm inte att ha på högtalarna när Ni tittar på filmklippet.

 

Skrivet av Frida den 20 Apr 2009

Lydnadstankar

Jag pratade nyss med Elaine över msn och fick lite tips och råd om hur jag ska lägga upp lydnadsträningen. Här under har jag radat upp alla moment och markerat dem med vart Myntha och jag ligger i nuläget.

Grönt = Fungerar bra | Gult = Behöver träna mer på | Rött = Fungerar inte alls

 • Platsliggande - Gult
 • Tandvisning - Grönt
 • Linförighet - Gult
 • Läggande - Gult
 • Inkallning - Grönt
 • Ställande - Rött
 • Apportering - Gult
 • Hopp över hinder - Grönt

Morgondagens schema är ganska fullbokat men på onsdag ska jag se till att ha första träningspasset för att se om jag gissat rätt i hur vi ligger till i de olika momenten. Platsläggning är ju något jag använder i vardagen rätt ofta och den senaste tiden har hon känts väldigt trygg i det. Sist vi tränade plats med andra hundar minns jag inte hur hon låg till riktigt. Så vi sätter gult på det. Ställandet har vi varit inne och nosat på men det behövs mycket, mycket mer träning innan hon kan hela det momentet.

Sedan är jag rätt sugen på att träna lydnandsmomenten med lilla Smul också…  Hon älskar ju verkligen lydnad. Allt utom apporten då även fast hon numera tar den i munnen om än inte greppar den riktigt än. Men det kommer. Klickern är ett fantastiskt hjälpmedel till denna utmaning!

Jakten på LPI har börjat! Du hänger väl på nu Emma?